Rietdekkersbedrijf Compagner


Waarom riet op mijn woning of schuur?


Riet is een zeer milieuvriendelijk- en hoogwaardig produkt. Als men duurzaam wil bouwen scoort met riet veel punten. Wie in begin van de jaren negentig werd gevraagd wat duurzaam bouwen (of Dubo) betekent, moest in negen van de tien gevallen het antwoord schuldig blijven. Mens en milieuvriendelijk ontwerpen, bouwen en beheren was voor het grootste deel van bouwend Nederland nog geen item. Dubo wordt op dit moment breed toegepast in de bouwsector, door overheden, ontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs en bouwers.  Het gaat om het duurzaam ontwikkelen, beheren en onderhouden van de gehele gebouwde omgeving inclusief het slopen en verwijderen van bouwwerken. Dubo biedt daarmee de mogelijkheid om milieuaspecten als energie, grondstoffengebruik, water en groen integraal te benaderen. Als men riet vergelijkt met andere dakbedekkingen dan zie je dat het bovenaan de scorelijst volgens millieuclassificatie Nibe staat.

Soort dakbedekkingMillieuklasseGezondheid
Riet1a+
Houten shingles - Europees lariks1c+
Betonpannen (20% granulaat)1c0
Betonpannen1c0
Keramische pannen2a+
Natuurleien2a0
Houten shingles (N-Amerikaans WRC)2b+
Aluminiumplaten (20% gereclycled)2c-
Staalplaten (verzinkt)4c-
Zinkplaten4c-
Koperplaten (20% gerecycled)5c-
Millieuclassificatie Nibe






Kwaliteit


Voor onze daken gebruiken wij riet wat afkomstig is uit gematigde streken. Naast riet dat hier in nederland groeit, gebruiken we ook riet dat uit China komt. Dit mede omdat Nederland te klein is om voldoende riet te telen. Het beste riet voor dakbedekking is niet altijd het "fijnste" riet. Over het algemeen is het zo dat hoe fijner het riet des te mooier het resultaat na het dekken. Daarom vragen de meeste consumenten om mooi fijn riet. Voor een echt gezond en duurzaam dak is wat grover riet echter vaak veel beter. Een diameter van 5 tot 8 mm "ademt" meer en slaat minder gauw dicht, wat eventueel tot een relevant langere levensduur kan leiden. Om de maximaal haalbare levensduur uit een rieten dak te halen is preventief onderhoud noodzakelijk. Voor goed riet bent u vooral afhankelijk van het vakmanschap van uw rietdekker. Waarmee Rietdekkersbedrijf Compagner mee dekt is een combinatie van fijn en grof riet, zodat wij u een kwalitatief hoogwaardig dak aanbieden.





Levensduur


De levensduur van een rieten dak is afhankelijk van vele factoren:


In het algemeen kan men stellen: hoe droger een dak gemiddeld is, des te langer zal de te verwachten levensduur zijn.


Factor hellingshoek: hoe groter de hoek, des te langer het rietendak mee zal gaan. Onder een hoek van 25° moet men eigenlijk geen riet toepassen!


Men kan grofweg de volgende schema aanhouden:
•25 graden tot 10 jaar alleen voor korte dakvlakken (gemiddeld maar 5 jaar).
•30 graden 8-18 jaar alleen voor korte dakvlakken (gemiddeld 12 jaar).
•45 graden 20-40 jaar (gemiddeld 28 jaar).
•50 graden 30 jaar en langer (gemiddeld 40 jaar).

Voor een gemiddeld rieten dak wordt een hellingshoek van tenminste 45 graden geadviseerd.


Factor architectuur: wat ook mee speelt in de levensduur van een rietendak is het ontwerp. Een architect kan een mooie woning ontwerpen, maar als er riet op gedekt moet worden moet daar zeker rekening mee worden gehouden. Enkele voorbeelden zijn de juiste waterafvoer bij kilgoten, serres en andere uitbouwen. Het komt regelmatig voor dat er rietgedekte aanbouwen aan een huis met een rieten dak worden ontworpen. Het hoofddak heeft echter geen regengoot. Het gevolg is dat het rietendak van de uitbouw grote zware regendruppels van het hoofddak te verwerken krijgt. U moet hier met een versnelde slijtage rekening houden. Dit is op te lossen met een gootje over de uitbouw, of bijvoorbeeld met een stukje goot onder het hoofddak. Of u neemt natuurlijk gewoon de extra slijtage voor lief.





Afwerking


Voor de afwerking zijn er verschillende opties. Voor welke gekozen wordt is meestal naar wens van de opdrachtgever. Een 'standaard' afwerking is een nokafwerking met rode of zwarte vorstpannen. Deze gaan heel lang mee, normaal langer dan het rietendak zelf. Ook kan men denken aan geglazuurde vorsten, in elke kleur te krijgen of wat dacht u van een sjieke koperen nok.





Onderhoud


Een geringe investering in preventief onderhoud betaalt zich terug in de vorm van een relevante levensduurverlenging van het rietendak. Men kan preventief algengroei tegengaan door behandeling met bestrijdingsmiddelen. Begroeide daken kan men schoonmaken. Bomen geven schaduw en houdt de wind tegen wat de levensduur kan beinvloeden. Dit kan men dus voorkomen om te zorgen dat de juiste beplanting in de buurt van uw rieten dak staan.







Brandveiligheid


Tegenwoordig kunnen brandveiligheid en duurzaamheid samen gaan. Een ontwikkeling die veel heeft bijgedragen tot het verkleinen van het brandgevaar is de ontwikkeling van het schroefdak. Bij dit dak wordt het riet rechtstreeks op een gesloten ondergrond aangebracht. Hierdoor is het niet langer mogelijk dat zuurstof van binnenuit wordt aangezogen, waardoor een eventuele rietbrand niet echt uitbreekt maar het riet slechts gaat smeulen of zelfs dooft. Deze constructie is niet langer wind- en tocht open maar indien goed aangebracht vormt het dak een gesloten constructie. In vergelijking met het traditionele rieten dak is er een harde scheiding aanwezig tussen het dak en het daaronder gelegen pand. Van een fel uitslaande, niet beheersbare brand is geen sprake meer.


Het tegen brand verzekeren van een huis met een schroefdak kan daarom tegen hetzelfde tarief als een huis met een pannendak. N.B. u voldoet met enkel een schroefdak nog niet altijd aan het bouwbesluit!






Subsidies


Voor nieuwbouwwoningen zijn er geen subsidies beschikbaar, voor sommige bestaande rietgedekte panden, zoals monumentale panden, is er een mogelijkheid dat u subsidie kunt krijgen van de overheid. Dit hangt af van het soort pand en van de gemeente waarin het pand staat. Rietdekkersbedrijf Compagner is grotendeels op de hoogte van subsidies in de gemeente Staphorst. Voor dit soort informatie kunt u ook bij ons terecht.







Vragen / Offerte


Heeft u nog vragen of wilt u een vrijblijvende offerte, bel ons voor een afspraak. Wij komen dan bij u langs en kunnen ter plaatse de situatie bekijken en overleggen wat Rietdekkersbedrijf Compagner voor u kan betekenen.